Historie van de Knoptoren
Aan de oever van de Dommel, uitziend over de velden en de oude kern van Sint-Oedenrode, staat de Knoptoren. Al voor het jaar 1000 stond op deze plek een houten kapel: rond 1400 verrees een bakstenen kerk. Enkele decennia later werd een toren aan de kerk gebouwd: de Sint-Maartenskerk kreeg vorm.
Meer dan tweehonderd jaar is dit de parochiekerk van Sint-Oedenrode. Bij de vrede van Munster in 1648 kwam de kerk in handen van de Protestantse gemeenschap van Sint-Oedenrode. Eeuwenlang is de Knoptoren de plaats geweest voor missen en kerkdiensten, feesten en rouwplechtigheden in tijden van oorlog en vrede. Een aantal keren zijn kerk en toren vernield maar het haantje op de Knoptoren blikkert weer als nooit tevoren in de zon.
In september/oktober 2020 zond Omroep Meierij de serie 'Parels van Sint-Oedenrode' uit. Klik hier voor aflevering 6 over de Knoptoren.
Voor het boeken van een rondleiding en een torenbeklimming kunt u mailen naar rondleiding@knoptoren.nl
De Knop(toren)
In 1800 viel de knop van de toren door het dak van de kerk. De knop werd in 1806 vervangen door een lantaarn en twee jaar later werd op de fundamenten van de vernielde kerk een nieuw kerkje gebouwd voor de protestanten, de huidige Knoptorenkerk. De muren van de oude Sint-Maartenskerk vormen sindsdien de ommuring van de kerktuin. Door de financiële steun van Lodewijk Napoleon werd de Knoptorenkerk één van de zogenaamde “Lodewijkskerkjes” in Noord-Brabant.
De Knoptoren is een Roois (Rijks)monument
Na 1808 is de kerk twee eeuwen gebruikt door de Hervormde (Protestantse) Gemeente. In 2009 is de Knoptorenkerk door de Protestantse gemeente overgedragen aan de Stichting Knoptoren. Het doel was door het oprichten van een onafhankelijke stichting dit monument voor de inwoners van Sint-Oedenrode in stand te houden. De toren is eigendom van de gemeente Meierijstad en mag door de Stichting worden gebruikt. De Stichting exploiteert de kerk door het gebouw te verhuren, in nauw overleg met de gemeente.